Paljon positiivista kansainvälistäkin huomiota herättänyt saksofonisti/säveltäjä Esa Pietilän johtama all-star tason Liberty Ship -kvartetti jatkaa tutkimusmatkojaan avantgarde-jazzin ja modernin konserttimusiikin ristiaallokossa toisella tupla-CD:llä The Wide Open Suite & Noises at Sea. Musiikki on vapaata ja tutkivaa, mutta homma on kuitenkin pohjimmiltaan turvallisesti hanskassa ja monista vapaata improvisaatiota harjoittavista bändeistä Liberty Ship erottuu edukseen hallitun kokonaisuuden tunnun kautta.

Edellisen levyn Approaching tavoin tupla-CD:n ensimmäinen kiekko The Wide Open Suite sisältää pohjimmiltaan sävellettyä materiaalia. Pietilän lisäksi sävellysvastuuta on jaettu muuallekin ja se kuuluu musiikin moni-ilmeisyytenä ja monista projekteista tuttujen muusikoiden – pianossa Aki Rissanen, bassossa Antti Lötjönen ja rummuissa Olavi Louhivuori – soittajien omat piirteet nousevat nyt selkeämmin esille kuin ensimmäisellä levyllä.

Toinen levy Noises at Sea on tälläkin kertaa puhtaasti improvisaatiopohjaista, mutta uutena mausteena mukana on eloelektroniikkaa, jonka kautta löytyy paikoin hienoja hetkiä – vahvasti elektronista hälyä hyödyntävät If It F****** Rains ja Talking to Mermaids pysäyttävät erilaisuudellaan. Syvällä vedessä uhkaavasti lipuva Submarine, Pietilän ja Rissasen vilkas vuoropuhelu Gone Fishing ja kaukaisuuteen katoava päätös Farewell haastavat kutkuttavasti kuuntelijaa keskittymään.
Melkein sadan minuutin kokonaisuus on toki tuhti kuuntelupaketti kerralla sulatettavaksi, mutta hienostuneen avantgarde-jazzin ystäville ehdottoman kovaa kamaa kauttaaltaan eikä hassumpi tutkimusmatka perinteisemmänkään ilmaisun ystäville.